Jistota původu sýra
Kaseinová známka poskytuje především ochrannou funkci – chrání recepturu a kvalitu zpracování sýra, což dává produktu jeho vlastní identitu a zajišťuje jeho jedinečnost. Originální známka poskytuje spotřebitelům záruku, že má produkt určité vlastnosti. Kromě toho jsou kaseinové známky často používány pro kontrolu v zájmu zachování kvality a boji proti padělkům.
Identifikace každého kusu ve výrobě
Velkou výhodou kaseinové známky je rovněž možnost identifikace každého kusu sýra nejen na trhu, ale již ve výrobě. Známky na sýrech mohou obsahovat alfanumerické označení i datový kód, díky kterým lze zaručit sledovatelnost ve výrobě, automatické čtení na dálku a přenos dat do výrobní databáze. Tyto kontrolní systémy mohou být v různých bodech výroby a poskytovat důležitá technologická data. Detailní identifikace spojená s monitorováním výroby zvyšuje produktivitu i kvalitu.
Od mléka k sýru
Kaseinová známka je kladena na sýr těsně po oddělení syrovátky ze sýřeniny, obvykle v době lisování. Značka se tak stává nedílnou součástí sýra v co nejranější fázi výrobního proces, již téměř od jeho vzniku. Známky jsou tvořeny tenkou vrstvou kaseinu s tiskem a jsou zalisovány do kůrky sýra. Perforace podporuje přilnavost na sýr, pomáhá známce vstřebat se a umožňuje odtok syrovátky pod známkou. K dispozici je velké množství tvarů kaseionových známek. Jedinečnost sýra zajistí číslo/písmeno spolu s textem, případně logem. Vzhledem ke speciálnímu složení inkoustu je známka kompletně jedlá. To vytváří jedinečný, přitom jedlý identifikátor, který se snadno aplikuje, je cenově dostupný a chrání proti padělkům.
Unikátní kód pro každý kus sýra
Kód na známce je řetězec po sobě jdoucích čísel, písmen nebo datových kódů, které identifikují jednotlivé sýry. Bývá spojen se základními informacemi, jako jsou suroviny, sušina, obsah soli, hmotnost a datum výroby. Kód je čitelný jak v průběhu výrobního procesu, po vysolení, nanesení nátěru, tak v distribučním řetězci až po porcování. Výroba kaseinové známky se speciálním tvarem, barvou, perforací nebo velikostí dává produktu unikátní charakter. Může se jednat o chráněnou známku s vlastním logem, místem původu a jménem vaší firmy.
Známky jsou potiskovány potravinářskou černou barvou na bázi živočišného uhlí. Následně se vysekávají příslušné tvary včetně perforace. Po vysušení jsou produkty zabaleny v číslovaných sadách a distribuovány. Pokud má výrobce určenou číselnou posloupnost, je vždy evidována a číselně pokračuje při další dodávce.
Aplikace
Aplikace kaseinové známky na sýr může být provedena automatickým dávkovačem, za použití neměkčené známky ze 100% kaseinu. Pro ruční způsob je doporučeno použít známek měkčených glycerolem, které nejsou náchylné ke zlomení. Známka je položena na povrch předlisovaného sýra nebo na sýr s již vytvořeným pevnějším povrchem. Dále pokračuje proces lisování. Pokud je potřeba, je možné známku těsně před aplikací zvlhčit vodou se solí.
Potisk
Potisk známky je prováděn nezávadnou potravinářskou barvou v jednom odstínu černé. Nános barvy je minimální. Design potisku dle požadavku zákazníka. Může obsahovat obrazové motivy, číslice, logo, datový kód apod. Posloupné číslování každého kusu známky je realizovatelné ve formě číslic, datového kódu nebo jejich kombinací.
Skladování a trvanlivost
Skladujte při běžné pokojové teplotě pod 25 °C, ne v chladírně. Relativní vlhkost pod 65 %. Zabraňte přístupu slunečního záření, uchovávejte v uzavřených kartonech. Za těchto podmínek je trvanlivost minimálně 12 měsíců od data výroby.
Zajímají vás kaseinové známky pro vaše sýry? Potřebujete poradit s jejich výběrem, aplikací či jiným technologickým postupem. Máte jiný dotaz týkající se zpracování mléka? Obraťte se na nás.
Veškeré informace o kaseinových známkách si můžete přečíst na našich stránkách.